When nature meets science | Free shipping on orders above €35

Gut Health

gut health foods

Gut Health

Darmgezondheid” is een populaire maar slecht begrepen term.

Op dit moment is er geen harde wetenschappelijke consensus over wat “darmgezondheid” echt betekent. De meeste wetenschappelijke artikelen suggereren dat de darmgezondheid wordt bepaald door de afwezigheid van symptomen in het spijsverteringsstelsel (zoals pijn, diarree) en ziekte (zoals IBS, lactose-intolerantie, darmkanker), evenals de afwezigheid van andere ongunstige lokale aandoeningen, waaronder een ”lekkende darm”, ontsteking in het darmslijmvlies of significante veranderingen in de hoeveelheid korteketenvetzuren geproduceerd door de microbiota in de dikke darm. (1)

Wat veroorzaakt “ongezonde darmen”?

Als je regelmatig last hebt van buikpijn, zoals diarree, pijn, een opgeblazen buik, moet je een arts raadplegen om erachter te komen of je last hebt van een ongezonde darm en waarom. Vertrouw NIET op uw orthomoleculaire therapeut om u te testen op voedselovergevoeligheden en -intoleranties. Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben: je hebt iets verkeerd gegeten, langdurige stress, verstoorde balans in darmmicrobacteriën, voedselallergieën, overgevoeligheden of intoleranties zoals bijvoorbeeld een lactose-intolerantie, maar ook ziekten. Daarom is de enige die gekwalificeerd is om uit te zoeken waarom een arts (specialist) gekwalificeerd is.

Een goed functionerende “gezonde” darm is belangrijk, omdat onze darmfunctie een belangrijke rol speelt in onze algehele gezondheid. Onze darmen zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering, wat betekent dat we het hele lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen uit voedsel. Onze darm verwijdert ook afvalproducten via onze ontlasting én onze darmen spelen een rol in ons immuunsysteem.

Vooral het darmmicrobioom (samen bestaande uit nuttige en potentieel schadelijke bacterieën) speelt een belangrijke rol in ons metabolisme, ons immuunsysteem, ons centrale zenuwstelsel, het onderhoud van de darmwand, het afbreken van potentieel giftige voedingsbestanddelen en het opbouwen van bepaalde vitamines en aminozuren [2]. Alleen al hierdoor suggereert de wetenschap dat het darmmicrobioom een centrale rol speelt in de darmgezondheid. Het is echter nog niet mogelijk om het “optimale darmmicrobioom” te definiëren en aanbevelingen te doen om dit te bereiken. Er is meer onderzoek nodig om het “meest optimale dieet” voor “darmgezondheid” te bepalen. Er is überhaupt meer onderzoek nodig om te bepalen wat een “gezonde darm” in z’n geheel is. Met andere woorden, er is geen consensus over wat een “gezonde darm” is en dus ook niet welk dieet het “meest optimaal” zou zijn om dit te bereiken. Tot die tijd kunnen we ons houden aan wat het huidige onderzoek ons suggereert te doen om onze darmen en algehele gezondheid positief te beïnvloeden. Dit betekent dat we ons het beste kunnen houden aan het advies voor een gezonde levensstijl, namelijk het consumeren van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder meer plantaardig voedsel dat rijk is aan vezels zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle granen (bijv. zilvervliesrijst en haver), dagelijks bewegen en minder stress en alcohol.

 

Een hoge consumptie van voedingsvezels is een van de dingen die wordt geassocieerd met een grotere diversiteit aan darmmicrobiota. Helaas halen de meeste mensen hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Voor een volwassen vrouw is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels 30 gram, voor een man is dat 40 gram. Wil je meer inzicht in de hoeveelheid vezels die je dagelijks eet, log dan je voeding in met een food logging app (zoals de gratis versie van My Fitness Pal), die je een schatting kan geven van je vezelconsumptie.

 

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk omdat het een stimulans is voor de darmen om te bewegen, de darmperistaltiek.

 

Daarnaast is het advies om ruimte te maken voor activiteiten die het mentale welzijn en stressverlichting ondersteunen, aangezien dat ook de darmen beïnvloedt, omdat de “vecht- of vluchtreactie” ervoor zorgt dat er meer bloed naar het hart, de hersenen en de spieren stroomt. Dit betekent dat er minder bloed naar de darmen gaat. Dit vertraagt de darmfuncties die mogelijk leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, obstipatie en een opgeblazen buik.

 

SUPPLEAM heeft een aantal best-sellers op het gebied van plantaardige eiwitten om je te helpen je dagelijkse plantaardige eiwit van hoge kwaliteit te bereiken. Onze producten zijn ontworpen met het doel om het lichaam te helpen voeden en herstellen, zonder lactose, toegevoegde suikers, gluten of giftige chemicaliën, wat resulteert in een hoogwaardige, licht verteerbare en heerlijke proteïne die je doel ondersteunt.

 

1. Staudacher Heidi M. et al. Darmgezondheid: definities en determinanten. Voedsel is belangrijk. In focus. 2021 april; 6(4): 269. Beschikbaar via: https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(21)00071-6/fulltext

 

2. den Besten Gijs. et al. De rol van vetzuren met een korte keten in het samenspel tussen voeding, darmflora en energiemetabolisme van de gastheer. J Lipid-onderzoek, september 2013; 54 (9): 2325-2340

100% Vegan

geweldige smaak

30g protein per portie hoog in leucine

opgericht door een BSc expert

HEB JE EEN VRAAG?

sports dietitian - personal trainer