When nature meets science | Free shipping on orders above €35

fat loss

vetmassa afvallen

Hoe komen je aan in vet? Vetmassa opslag in het lichaam ontstaan, wanneer de hoeveelheid energie (in calorieën) die een persoon binnenkrijgt via eten en drinken hoger is dan het lichaam gedurende langere tijd energie (calorieën) verbrandt.

Het lichaam heeft energie (calorieën) nodig voor alles wat het doet. Dit omvat basale dingen die we doorgaans niet “actief” doen, zoals ademen, de lichaamstemperatuur op peil houden, het kloppen van ons hart, en andere biologische processen om ons in rust in leven te houden. Dit noemen we basaal metabolisme (BMR). Spiermassa is de belangrijkste factor in het basaal metabolisme. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger de calorie-output gedurende de dag zonder dat je er “over na hoeft te denken”. Spieren hebben namelijk veel energie nodig om te onderhouden. Alles wat spiermassa vermindert, verlaagt je BMR en hiermee dus ook hoeveel (calorieën) je verbrand op een dag. Daarom zijn wij een groot voorstander van de verschuiving van “gewichtsverlies” naar “vetmassaverlies”. Dit betekent dat je je concentreert op het verliezen van gewicht door zoveel mogelijk vetmassa te verliezen, terwijl je zoveel mogelijk spiermassa behoudt of zelfs opbouwt. Zo houd je de “verbrandingsmachine” van je lichaam intact.

Naast ons BMR kunnen we de energie (calorie) output ook beïnvloeden door middel van bewegen en de soort voeding die we kiezen te eten. Door gedurende de dag meer functioneel te bewegen, zoals opstaan, tanden poetsen, of meer stappen zetten, kunnen we meer energie (calorieën) verbranden. Daarnaast kun je door sporten nog eens meer calorieën verbranden. 

Ons lichaam gebruikt ook energie om ons voedsel te verteren. Eiwitrijke en vezelrijke voeding verbruikt de meeste energie (calorieën).

Waar val je eerst af? Waar vet in het lichaam terechtkomt, wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid en hormonen. Je lichaam bepaald dus zelf waar je lichaamsvet opslaat en afvalt. Hier hebben wij zelf geen invloed op. 

Waar gaat het vet heen als je afvalt? Je lichaam moet zich van vetophopingen ontdoen via een reeks gecompliceerde metabolische routes. De bijproducten van de vetstofwisseling verlaten je lichaam: als water, via je huid (wanneer je zweet) en je nieren (wanneer je plast). Als koolstofdioxide, door je longen (wanneer u uitademt).

Waarom zou je vetmassa verminderen/afvallen? Het advies om af te vallen geldt over het algemeen als je teveel vetmassa hebt opgeslagen, wat betekent dat je overgewicht of obesitas en/of te veel visceraal vet hebt, dit is het vet dat in en rond de buik wordt opgeslagen. Overgewicht, obesitas en vet in en rondom de buik verhoogt aanzienlijk veel gezondheidsrisico’s, zoals hoge bloeddruk, kanker, menstruatiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, gewrichtsontstekingen en -slijtage, hart- en vaatziekten en diabetes.

Hoe kun je afslanken en vet verbranden? De beste manier om vetmassa te verliezen, is door je calorieën te verlagen (calorietekort) terwijl je de eiwit- en vezel-inname hoog houdt. Daarnaast wil je een laag-matige activiteit toevoegen, zoals weerstandstraining (krachttraining) en wandelen. Krachttraining zet je dus juist in bij het afvallen! Op deze manier trigger je de spier om zoveel mogelijk in tact te blijven, en laat je het lichaam concentreren op het gebruik van lichaamsvet als brandstof.

SUPPLEAM heeft een aantal best-sellers op het gebied van vegan eiwitten om je te helpen uw dagelijkse eiwitaanbeveling van hoge kwaliteit voor het verliezen van vetmassa te bereiken. Onze producten zijn ontworpen met het doel om de vetvrije massa (spier) van het lichaam te helpen voeden en ondersteunen, zonder lactose, toegevoegde suikers, gluten of giftige chemicaliën, wat resulteert in een hoogwaardige, licht verteerbare en heerlijke proteïne die uw doel ondersteunt.

100% Vegan

geweldige smaak

30g protein per portie hoog in leucine

opgericht door een BSc expert

HEB JE EEN VRAAG?

sports dietitian - personal trainer