When nature meets science | Free shipping on orders above €35

plant based diet

Plantaardig dieet

Over het algemeen wordt een uitgebalanceerd dominant plantaardig dieet aanbevolen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Mogelijk kan zo’n eetpatroon beschermen tegen ziekten. (1) Je kunt zelfs opmerkelijke gezondheidsvoordelen behalen door het gebruik van dierlijk voedsel geleidelijk te verminderen tot meer gezond plantaardige voeding.

Afgezien van het mogelijk ondersteunen van je gezondheid, verminderen plantaardige diëten ook de milieueffecten die gepaard gaan met een hoge consumptie van dierlijk voedsel zoals vlees en zuivelproducten zoals wei- en caseïne-eiwitisolaten. (1,2)

Een “plantaardig dieet” wordt vaak verward met een volledig vegan dieet. Een “plantaardig dieet” is een overkoepelende term voor een breed scala aan voedingspatronen die meer plantaardige voeding omvat in combinatie met een lagere consumptie of uitsluiting van dierlijke producten. Onder een “plantaardig dieet” is te verstaan:  veganistisch, flexitariër, lacto-vegetarisch, lacto-ovo-vegetarisch, ovo-vegetarisch, pesco-vegetarisch (of pescatarian). Een vegan dieet wordt ook vaak verward met veganisme, een levensstijl die ernaar streeft het gebruik van dieren (ook in kleding, make-up, huidverzorging en medicatie) volledig te vermijden.

Het voor elk plantaardig dieet verstandig om rekening te houden met de soorten en kwaliteit van plantaardige voeding dat in het dieet is opgenomen. Behoudens voedselallergieën en klinische contra-indicaties, zouden individuen bij voorkeur minimaal bewerkte voedingsmiddelen en dranken moeten kiezen: volle granen boven geraffineerde granen; hele vruchten over vruchtensappen; ongeraffineerde niet-tropische plantaardige oliën (rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren) zoals olijf- en zonnebloemolie boven kokosolie en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, maar liever nog de vetten in zijn gehele vorm. Dit wil zeggen zonnebloempitten boven zonnebloemolie, olijven boven olijfolie etc.

De beste manier om meer plantaardig te gaan eten, is door het geleidelijk te doen. Begin met het uitsluiten van voedsel afkomstig van een koe, aangezien u gezondheidsvoordelen kunt behalen door rood vlees in het algemeen te beperken (bijv. Biefstuk, ribben, gemalen, rundvlees, maar ook zuivelproducten zoals kaas en wei-eiwit). Geleidelijke verminderingen van dierlijke producten zijn wellicht gemakkelijker toe te passen en na te leven dan meer restrictieve diëten die dierlijke producten volledig uitsluiten. Als je meer wilt weten over wat veganistische eiwitbronnen zijn, klik dan hier.

Als je een gezonde en actieve levensstijl hebt waarbij je zorgt voor je lichaamssamenstelling en goed herstel, is het belangrijk dat je strategieën implementeert om de spieropbouwende eigenschappen van plantaardig eiwit te verbeteren, zoals het verhogen van je dagelijkse totale eiwitgehalte, het gebruik van diverse eiwitbronnen, het gebruik van producten verrijkt met essentiële aminozuren. Als je meer wilt weten over het implementeren van deze strategieën, klik dan hierPlantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld sojabonen, erwten, bonen, rijst en noten bevatten doorgaans minder leucine (en over het algemeen minder essentiële aminozuren) dan dierlijke eiwitbronnen. Bovendien zijn plantaardige eiwitten doorgaans moeilijker te verteren dan dierlijke eiwitten. Hierdoor blijft er minder leucine (en andere aminozuren) over voor opname en gebruik. Dit betekent dat je veel meer eiwitten nodig hebt om hetzelfde resultaat te krijgen. Afgezien van het nog meer verhogen van de eiwitinname, is een vegan proteïne poeder van hoge kwaliteit dat is geoptimaliseerd met essentiële aminozuren wellicht een goed idee om te overwegen. Deze toevoeging op de basisvoeding kan het makkelijker maken om de eiwitaanbeveling van hoge kwaliteit te bereiken.

SUPPLEAM heeft een aantal best-sellers op het gebied van plantaardige eiwitten om je te helpen uw dagelijkse eiwitaanbeveling van hoge kwaliteit voor je actieve, plantaardige levensstijl te bereiken. Onze producten zijn ontworpen met het doel om het lichaam te helpen voeden en herstellen, zonder lactose, toegevoegde suikers, gluten of giftige chemicaliën, wat resulteert in een hoogwaardige, licht verteerbare en heerlijke proteïne die je doel ondersteunt.

1. Willett W et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019;393(10170):447–92. doi:10.1016/S0140-6736(18)31788-4.

2 .Springmann M, Godfray HC, Rayner M, Scarborough P. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change. Proc Natl Acad Sci USA. 2016;113(15):4146–51. doi:10.1073/pnas.1523119113.

100% Vegan

geweldige smaak

30g protein per portie hoog in leucine

opgericht door een BSc expert

HEB JE EEN VRAAG?

sports dietitian - personal trainer