When nature meets science | Free shipping on orders above €35

recovery food

Herstel

Een sportblessure, operatie, wonden, maar ook sporten (duur- of krachttraining) zorgt op lokaal niveau voor gewenste of ongewenste schade aan het lichaam. Focussen op factoren die je herstel verbeteren, wordt belangrijk. Er zijn veel factoren die je herstel kunnen beïnvloeden, zoals je slaap, voeding en stress. Ondervoeding (door te kort aan specifieke voedingstoffen en/of te weinig calorieën, zoals bij afvallen) , gebrek aan goede slaap en stress betekenen meestal dat je herstel langzamer gaat.

Over het algemeen is de beste manier om te eten voor een vlot herstel, het eten van een eiwitrijk dieet van hoge kwaliteit en met voldoende calorieën (in ieder geval een hoeveelheid calorieën waarbij je niet afvalt)

Eiwit is nodig voor de opbouw en het onderhoud van spieren, bloed en voor wondgenezing. Om het meeste uit je eiwitten te halen is het belangrijk om meerdere maaltijden (bijvoorbeeld 4-6 maaltijden) te maken met 30-50g eiwit. 50g eiwit is hierbij de drempel aangezien het eten van meer dan 50g het herstelproces niet (meer) zal versnellen. Je herstelpiek is tijdens je slaap. Om het herstel en de opbouw van spierweefsel te stimuleren, raden we aan om vlak voor het slapengaan je laatste eiwitrijke portie te nemen van 30-50g.

Hoogwaardige eiwitten zijn eiwitten die relatief licht verteerbaar zijn en rijk zijn aan essentiële aminozuren, waarvan leucine de belangrijkste is. Essentiële aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken. Ze moeten dus worden gehaald uit het voedsel dat we eten. Onderzoek wijst uit dat leucine van groot belang is als het gaat om spierherstel en spieropbouw.

Wat te eten na het sporten voor herstel na een duurtraining, zoals hardlopen, fietsen? Veel duursporters onderschatten hoeveel eiwitten ze nodig hebben na bijvoorbeeld een hardloop- of fietssessie. Duurtraining veroorzaakt schade in de spieren op lokaal niveau. Door eiwitten binnen te krijgen na een lange training kunnen duursporters de aanmaak van lichaamseigen eiwitten stimuleren, zodat de spieren kunnen herstellen en zich zo kunnen aanpassen dat dezelfde trainingsprikkel de volgende keer tot minder schade leidt. Zorg ervoor dat je na een duurtraining (minimaal) 30 gram eiwit eet voor een maximaal effect. De dagelijkse eiwitbehoefte voor duursporters ligt tussen de 1,4-1,8g eiwit per kg lichaamsgewicht, maar diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je wellicht meer nodig hebt. Denk hierbij aan of je bezig bent met afvallen, spiermassa aankomen of dat je een overwegend plantaardig eetpatroon hebt. 

Voeding voor herstel na krachttraining of weerstandstraining? Krachttraining veroorzaakt schade in de spieren op lokaal niveau. Let nogmaals op het eiwitgehalte van je maaltijden, omdat dit van invloed is op hoe je lichaam herstelt en weefsel opnieuw opbouwt. Het algemene advies geeft een brede range van 1,6-2,6g eiwit per kg lichaamsgewicht (en in sommige gevallen zelfs hoger). De hoeveelheid hangt af van diverse factoren, waaronder type/intensiteit van de krachttraining die je doet, of de vegetarisch eet en of je bezig bent met afvallen of spiermassa aankomen. Een combinatie van deze factoren kan er dus voor zorgen dat je meer eiwitten nodig hebt dan de aanbevolen range. 

Wat moet je eten na een operatie en bij (brand)wonden in de revalidatieperiodeBij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen, zoals bij (brand)wonden heb je meer eiwitten nodig; ca. 1,5-2gram/kg lichaamsgewicht. Als je vegetarisch of veganistisch eet, dan is het advies om minstens 2gram/kg lichaamsgewicht binnen te krijgen. Voedingsmiddelen voor herstel na een operatie zijn dus voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor het genezen en herstellen van weefsels. Eiwitten zijn bouwstenen die je lichaam ook helpen nieuwe bloedcellen aan te maken, die nodig zijn voor wondgenezing. Voor een vlot herstel heb je na de operatie extra voedingsstoffen nodig. Vooral in combinatie met fysieke activiteit zorgt het eten van meer hoogwaardige voedingsmiddelen en eiwitten voor het behoud of de opbouw van spiermassa en conditionering. 

Wat te eten tijdens een revalidatieperiode voor blessures? De beste voedingsmiddelen voor herstel van een sportblessure zijn voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten.  Eiwit is de voedingsstof die het spierweefsel van uw lichaam versterkt. Eiwit is nodig voor de opbouw en het onderhoud van spieren, bloed en voor wondgenezing. Het algemene advies licht op ca. 1,5-2gram/kg lichaamsgewicht. Als je vegetarisch of veganistisch eet, dan is het advies om minstens 2gram/kg lichaamsgewicht binnen te krijgen. 

SUPPLEAM heeft een aantal best-sellers op het gebied van vegan proteïne om je te helpen je dagelijkse aanbeveling voor hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren voor herstel te bereiken. Onze producten zijn ontworpen met het doel om het lichaam te helpen voeden en herstellen, zonder lactose, toegevoegde suikers, gluten of giftige chemicaliën, wat resulteert in een premium kwaliteit, licht verteerbaar, rijk aan alle essentiële aminozuren (in speciale leucine) en heerlijke eiwitten die je doel ondersteunt.

100% Vegan

geweldige smaak

30g protein per portie hoog in leucine

opgericht door een BSc expert

HEB JE EEN VRAAG?

sports dietitian - personal trainer